Project Gommarus

Project Gommarus
blok A voorgevel
Project Gommarus
blok A voorgevel
Project Gommarus
blok A terras detail
Project Gommarus
blok A voorgevel
Project Gommarus
blok A achtergevel
Project Gommarus
blok A terrassen achtergevel
Project Gommarus
blok A achtergevel
Project Gommarus
blok A achtergevel
Project Gommarus
blok A garage
Project Gommarus
blok B achtergevel
Project Gommarus
blok B voorgevel
Project Gommarus
blok C voorgevel

Dichtbij het centrum van Mechelen, werd een verwaarloosde industriële site getransformeerd naar een modern woonerf met individuele woningen, lofts, kantoren en groenaanplantingen. Allereerst werden een aantal opslagplaatsen afgebroken om meer openheid en lichtinval te creëren en een vlottere circulatie mogelijk te maken. Hierdoor ontstond een gevarieerd parcours doorheen de overgebleven bebouwing met steeds afwisselende doorzichten en perspectieven.

In een eerste fase werd de vroegere productiehal (blok A) gerenoveerd en omgevormd tot een monumentaal gebouw met zeven lofts, telkens voorzien van een ruim terras of tuin. De bestaande sheddaken werden verwijderd zodat de mogelijkheid ontstond om een bijkomende vierde bouwlaag met teruggetrokken gevels toe te voegen. In contrast met het bestaande baksteenvolume, kregen de nieuwe gedeelten een verschillende gevelafwerking. De penthouseverdieping werd voorzien van een bekleding in cederhout en het nieuwe volume met de verticale circulatie werd uitgevoerd met zwarte gevelsteen.

In een tweede fase werden 8 nieuwbouwwoningen aan de site toegevoegd. De woningen zijn gegroepeerd in twee bouwblokken van respectievelijk vijf (blok B) en drie (blok C) rijwoningen. Ze bevinden zich in een binnengebied, waarbij langs voorgevelzijde het ruimtegebruik gemeenschappelijk is, terwijl aan de achterzijde elke woning over een private tuin beschikt.

Bouwblok B omvat 5 woningen onder sheddak, met elk een bewoonbare oppervlakte van 154 m2. Op het gelijkvloers bevindt zich, naast een inkom, met vestiairegedeelte en afgesloten berging, een leefruimte, met zithoek eethoek en open keuken. Op de verdieping is plaats voor drie slaapkamers met berging en badkamer.

Bouwblok C bestaat uit drie woningen onder plat dak, met elk een bewoonbare oppervlakte van 123 m2. Op het gelijkvloers bevindt zich leefruimte met keuken, berging, inkom en vestiaire. Op de verdieping zijn er twee ruime slaapkamers, badkamer en dakterras. 

De inplanting en inrichting van het binnengebied, met zowel gemeenschappelijke als private buitenruimten, illustreert dat het afwijken van een klassieke perceelsindeling, een meerwaarde kan geven aan ruimtebeleving.

Het project werd tweede in de "Stedelijke prijs voor Stadverfraaiing 2008" van de Stad Mechelen.

Volgend project: Bedking Brasschaat
Meer Wonen